DouceProvence 10 min. 15 min.

S1750019

Aïoli to nie żarty. Sos czosnkowy dla amatorów mocnych wrażeń. Zachęcam do podjęcia ryzyka i zapoznania się z tym prowansalskim klasykiem.

 

 

Składniki dla 4 osób:

  • czosnek: 8, 10 sporych ząbków
  • zółtka: 2
  • oliwa z oliwek: około 10 łyżek (w bardzo tradycyjnych prowansalskich przepisach poleca się użyć 1/2 litra oliwy)
  • sól, pieprz

 

 

S1750002

Aioli sos czosnkowy bardzo groźny

Najlepiej byłoby miec moździeż marmurowy, ale z braku laku drewniany też może być.

 

 

 

S5950001

Ząbki miażdzymy z solą i pieprzem.

 

Aioli: sos czosnkowy bardzo groźny

Dodajemy stopniowo żołtko po żółtku i dokładnie mieszamy.

 

S5950005

Kiedy masa żółtkowo-czosnkowa jest już idealnie gładka i zaczyna gęstnieć , wlewamy oliwę po kropelce. Cały czas nieustannie mieszamy i tak, aż do wyczerpania oliwy.

 

S5950009

Idealny Aïoli ma sympatyczną konsystencję gęstego majonezu.

 

 

S1750012

 

 

S5950010

Aïoli jest idealnym dodatkiem do gotowanych jarzyn, ryb i jajek. Zajmuje również centralne miejsce w tradycyjnym daniu prowansalskim „Grand Aïoli”. Przepis na to danie znajdziecie w dziale „Ryby i owoce morza” oraz w filmiku poniżej.